Строителите във Варна с официална сиеста заради жегите
Строителите във Варна с официална сиеста заради жегите / Sofia photo agency

Строителите във Варна вече са с официална сиеста, заради небивалите горещини в морския град. Това показа проверка на „Монитор". Следобедната дрямка на сянка става по заповед на шефа и е задължителна от 12 до 17 часа. Заради жегата работното време на обектите започва в 6 часа и със сиестата продължава до 20 - 21 часа. Голяма варненска строителна фирма вече обяви гъвкаво работно време заради жегите. Трудят се в събота и неделя, почиват в понеделник и вторник, разкри шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Въвеждането на сиестата става без разрешение на контролните органи, а само по вътрешна заповед на собствениците.

Инспекцията по труда толерира грижата на човека в нечовешките горещини, коментира началникът. "Представяте ли си как се работи на покрива на сграда, където пекът надхвърля 40 - 50 градуса? Нали този работник не може да издържи повече от 2 часа там", каза още Иванов. Въвеждането на съботата и неделята за работни дни пък се правело от някои фирми заради по-чистия въздух в почивните дни и по-лесното придвижване на работниците до обектите. В инспекцията са наясно, че фирмите, които продават сладолед или разхладителни напитки, няма как да се възползват от законна следобедна дрямка по заповед на шефа.

Още в началото на седмицата от Главната инспекция по труда (ГИТ) напомниха с писмо на работодателите, че трябва да осигурят безопасни и здравословни условия на труд. Ако на работното място не може да се осигурят нормални условия за работа с вентилатори, щори или климатик, трябва да се дават извънредни почивки.

Сиеста между 12,30 и 16,30 часа поискаха от ръководството на КНСБ заради извънредните горещини в цялата страна през последните седмици. Според синдикалистите тези защитни допълнителни условия на труд трябва да бъдат осигурени незабавно. Работата може напълно да спре на места, където не може да се гарантира нормална температура и има пряка опасност за живота и здравето на работниците.

От КНСБ поискаха инспекцията по труда да упражни строг контрол върху спазването на тези правила, залегнали в Кодекса на труда и закона за безопасни условия на труд.