/ Община Варна
Със спектакъла "100" започна Международният фестивал "Варненско лято". Постановката е на ДТ "Стоян Бъчваров", дело на режисьора Боян Иванов, създадена по повод вековния юбилей на театъра.

На откриването присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Цветана Манева - председател на настоятелството на фондация "Виа Фест", проф. Николай Йорданов - директор на фестивала, Даниела Димова, директор на ТМПЦ-Варна.

"Тази година е специална за нашия град, защото честваме много годишнини - 75 г. Варненска филхармония, 95 г. Международен музикален фестивал "Варненско лято", 100 г. ДТ "Стоян Бъчваров", 100 г. от обявяването на Варна за курортен град, 120 г. Варненско Археологическо дружество.

Варна отново е домакин на най-мащабното театрално събитие в България

Това е най-краткото доказателство за качеството, дълголетието и връзката между културата и туризма в нашия град. Пожелавам същата творческа съдба на МТФ "Варненско лято", който догодина ще навърши 30 г. от създаването си", заяви кметът Иван Портних.

Приветствия към участниците и зрителите отправиха и Цветана Манева, проф. Николай Йорданов, Даниела Димова. МТФ "Варненско лято" ще продължи до 12 юли. Програмата е богата, като спектаклите в българската селекция са 10, а в международната са подбрани представления от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата британска продукция „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021 се организира от фондация „Виа Фест“ с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България.

Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ-Варна - ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавният куклен театър, Фестивалният и конгресен център, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и Археологическият музей.

Пълната програма може да бъде видяна ТУК.