/ Община Варна
Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България - Международният театрален фестивал "Варненско лято", който се завръща на живо в дните от 30 юни и 12 юли. Проявата е със съдействието на Община Варна.

Фестивалът се открива тази вечер от 19:00 часа на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ с юбилейния спектакъл „100“, създаден по повод 100 годишния юбилей на театъра от режисьора Боян Иванов.  

Юбилеят е тема и на специалната кръгла маса „100 години Драматичен театър-Варна“ на 1 юли от 11:00 часа в Градската галерия „Борис Георгиев“. Нейни модератори са театроведите Камелия Николова и Николай Йорданов, а изтъкнати актьори на варненския театър от различни поколения, режисьори и театрални критици ще споделят своите спомени, впечатления и разсъждения за развитието на един от най-големите театри в страната и водеща сцена във Варна.

Румънски инфлуенсъри и блогъри рекламират Варна

Кръглата маса ще се проведе заобиколена от ретроспективната изложба на дългогодишния сценограф на театъра Тодор Игнатов „В паралелни светове“. Отново на 1 юли, но от 17:30 часа пред галерията ще се открие изложбата „Театърът - това съм аз“, инициирана от Международното триенале за сценичен плакат.

Тя представя селекция от творби на български плакатисти, интерпретиращи заглавната тема. Изложбата може да бъде видяна върху оградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” от 1 до 15 юли.

Вечерта на 1 юли от 19:00 часа в рамките на програма „Интермецо“ - съвместна инициатива с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, се представя испанско-българският спектакъл „Човешки приливи“.

Той съчетава мултимедия, хореография, музика и поезия в сценична импресия за човешкия емиграционен поток. Композитор на спектакъла е Томас Марко от Испания, а хореографията е дело на Надя Димокова.

Програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ продължава на 2 юли от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър-Варна с новия спектакъл на Теди Москов
„Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо, който той поставя в Театър „София“. „Ще видите едно от най-смешните ми представления, изпълнено превъзходно от едни от най-смешните артисти, с които съм работил“, обещава режисьорът.

Общо десет са спектаклите в българската селекция на тазгодишното издание на фестивала. Част от нея и е неговата продукция „Портрети на неизвестното“ – музикално-драматичен и визуален пърформанс, създаден от композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и визуалния артист и сценограф Венелин Шурелов.

Като изпълнители ще видим актьора Иван Бърнев заедно с музикантите Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (пиано). Премиерните представления на „Портрети на неизвестното“ са на 10 и 12 юли от 21:15 часа в двора на Археологическия музей.

В международната фестивална селекция ни очакват спектакли от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата британска продукция „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой.

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Фестивалната програма на viafest.org.