Социални кухни ще хранят пенсионери от системата на транспорта
Социални кухни ще хранят пенсионери от системата на транспорта / DarikNews, архив

Социални кухни ще хранят пенсионирани служители от сектор транспорт в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Трапезариите се организират за първа година и са под патронажа на ресорния министър Александър Цветков.

Проектът се финансира от държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение” (ДП РВД). Първоначално той ще бъде реализиран в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив и Ямбол със съдействието на съответните общински социални служби. В столицата дневно ще се хранят 120 души, а в останалите градове – по 40 пенсионери.

Кухните ще отворят врати на 17 януари и ще работят всеки делничен ден през зимния сезон, като ще се осигурява обедно хранене, което включва супа, основно ястие, десерт, хляб и минерална вода или безалкохолна напитка.

Условието за ползване на услугата е желаещият да се е пенсионирал в дружество, предприятие, агенция, дирекция или звено от сектор транспорт в системата на ресорното министерство. Той трябва да подаде заявление и да приложи копие на трудова книжка, както и първото по време пенсионно решение.

Заявленията ще се приемат всеки работен ден в периода от 5 януари до 14 януари  до попълване на капацитета на съответната социална трапезария.  Подаването на документите е лично.

Във Варна заявления ще се приемат на летище Варна, в държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение”. Телефон за допълнителна информация: 052/500 910, вътр. 5540 – Корнелия Кирилова.