След случая с измрелите щъркели връчиха предписание на Енерго Про
След случая с измрелите щъркели връчиха предписание на Енерго Про / Animal Hope Varna

РИОСВ-Варна връчи предписание на “Енерго Про мрежи” АД за монтиране на птицебрани върху стълбовете на проводници в района на Аксаковска панорама – Военно поделение. Срокът за изпълнение е до 20 август. При неизпълнение на предписанието, съгласно Закона за опазване на околната среда, наказанието е от 2 000 до 20 000 лева.

Сигналът за намерени мъртви щъркели в района на Аксаковска панорама – Военно поделение, кв. „Владиславово”, е подаден в РИОСВ-Варна в 16.30 часа на 10 август. Около 19 часа намерените два живи екземпляра са временно настанени в “Зоопарк – Варна”. На 11 август екип от експерти на РИОСВ е извършил проверка на района. След обход по трасето на електропровода са намерени 30 мъртви щъркела, разположени под електрическите стълбове и 2 на стълбовете, всички с видими следи от обгаряния.

Днес щъркелите от зоопарка са преместени в Центъра за защита на животните и природата в Добрич, който е лицензирана зоологическа градина и спасителен център.  В района на “Новаково 2” е открит още един ранен щъркел, който също е настанен там. От началото на лятото до момента РИОСВ-Варна се е разпоредила за настаняване на 12 бедстващи или ранени екземпляри от вида “Бял щъркел” в центъра.