/ Община Варна
Одиторите дават предписание сделките да се анулират от съответната комисия към Общинския съвет
Одитът на сделките с общински имоти във Варна показа приватизиране на жилищни имоти, които по закон не могат да се приватизират, съобщиха от Общината.

През май 2023 г. Общинският съвет взема решение за 14 процедури за приватизация на общински нежилищни имоти. Но 3 от тях се оказват жилища и съгласно чл.1 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК), те не следва да са обект на приватизация. Въпреки това те са продадени по метода на приватизацията в нарушение на закона.

Това посочва одитният доклад за 2023 г. на звено Вътрешен одит в Община Варна, предоставен на кмета Благомир Коцев, по задача на ревизията разпоредителни сделки с общински имоти.

Документът установява нарушения и несъответствия със Закона за концесиите (ЗК), Закона за общинската собственост (ЗОС), както по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК).

Казусът с градския транспорт на Варна продължава

По въпросната продажба проверяващите установяват, че са отписани от актовите книги и от баланса на общината със заповед на предходния кмет и са отразени са в общинския публичен регистър. Одитът обаче препоръчва три от сделките да се анулират от съответната комисия към Общински съвет, като тя отмени взетите по-рано в нарушение на ЗПСК решения.

Одиторите установяват, че вътрешните процедури и инструкции относно разпоредителните сделки с общински имоти не са актуализирани. Предходният кмет не е предоставил отчети до Общинския съвет за състоянието на общинската собственост. При много от сделките не е спазен законоустановеният срок за сключване на договори след разпоредителните сделки с имоти.

Четири сделки за продажба на имоти на собственици на законни сгради не са финализирани и от тях не са постъпили в хазната над 400 хил. лв. с ДДС, поради забавени управленски решения.

Едва 12 266  лв. са постъпили в Общината от разпоредителни сделки по прекратяване на собственост върху имоти между общината и физически и юридически лица, а за два от имотите изобщо няма решение на Общинския съвет за допълване на годишната програма за този вид сделки с въпросните два.

Общинските съветници дори са предоставили за безвъзмездно ползване имот частна общинска собственост, при положение, че сградата е публична общинска собственост.

Инспекторите установяват, че защитно съоръжение на ул. „Барутен погреб“ също е предоставено за безвъзмездно управление в последните дни на мандата - през септември 2023 г.

При инициирани 7 сделки за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти общинска собственост, за три предходният кмет не е спазил закона да инициира искане за вземане на решение до Общинския съвет.

„В несъответствие с приложимите нормативни разпоредби е липсата на управленски действия по разпореждане с общински жилища“, се казва още в документа, адресиран до кмета Благомир Коцев, и се подчертава нуждата от подобряване на организацията за отразяване в публичния регистър на разпоредителните сделки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня