Само трима кандидати за кмет са подали документи в ОИК, срокът изтича утре
Само трима кандидати за кмет са подали документи в ОИК, срокът изтича утре / Дарик

Само трима от общо 17 заявили желание за участие в частичните местни избори на 30 юни кандидати за кмет на Варна са се регистрирали реално към този момент (15.00ч.), съобщи за Дарик зам.-председателят и говорител на Общинската избирателна комисия (ОИК) Кристиян Богоев. В 17.00 ч. утре (30 май) изтича последният срок за инициативните комитети да представят подписките си, а партиите – да подадат своите заявления. Веднага след това ще бъде теглен жребият за номера на всеки от кандидатите в интегралната бюлетина, както и за реда на явяване в дебати в държавните радио и телевизия, уточни Богоев.

Сигурни участници към днешна дата са Радостин Морфов от Българска социалдемократическа партия (БСДП), Младен Станев – кандидатът на „Земеделски народен съюз” и независимият Веселин Василев. Подписката на последния е вече в ГРАО за проверка и, ако всичко с подписите на граждани е наред, Василев ще бъде един от участниците в частичния кметски вот.

От всички 17 заявки за участие в извънредните варненски избори може би най-малко 2 ще отпаднат. Причината за това е, че независимите кандидати за кмет Анелия Клисарова и Данаил Папазов вече са действащи министри, съответно на образованието и транспорта. Хипопетично те биха могли да участват в надпреварата за кмет, тъй като законът не им забранява да го направят, но това едва ли ще се случи.
Все още не са внесени документите на никой от останалите кандидати за кмет – нито независими, нито партийни.