/ iStock/Getty Images
На свое заседание, проведено онлайн, Общинският съвет прие бюджета на община Варна за 2021 г., съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

Бюджетът бе подкрепен от 34 съветника, против него гласуваха 15 души, а "въздържали се" няма. За първи път Варна ще разполага с бюджет от над половин милиарда лева. Финансовата рамка е в размер на 556.7 милиона лева, с 64.63 милиона лева по-висока от предходната година.

Финансират рекорден брой варненски проекти за опазване на околната среда

Бюджетът е рекорден, без да бъдат увеличавани местните данъци и такси.
Прогнозните приходи са в размер на 488.07 милиона лева. Останалите близо 209 милиона лева са за делегирани от държавата дейности. 68.63 милиона лева ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

Приоритети в бюджета са утвърждаване на Варна като Град на знанието, икономическо развитие и подобряване на градската среда. Същевременно бюджет 2021 остава фокусиран към гражданите и бизнеса, засегнати от пандемията, което го характеризира и като антикризисен, допълват от пресцентъра на Общинския съвет.

Увеличение на средствата има по почти всички дейности, като най-голямо е то за образованието, чията финансова рамка е с близо 31 милиона лева повече от предходната година.

Капиталовата програма на общината е за 182 милиона лева, като малко над 60 милиона лева от тях са по оперативни програми и проекти.
БТА