Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Изложба напомня за великия Кирил Господинов / Дарик Варна
Разказ за една легенда
99528
Разказ за една легенда
  • Разказ за една легенда
„Документален разказ за една легенда”. Така е озаглавена мултимедийната изложба, посветена на актьора Кирил Господинов, която е подредена в сградата на Държавен архив - Варна.

Експозицията беше открита в Деня на будителите, по повод 85 години от рождението на незабравимия актьор с варненски корени. Посветена е специално на варненския период на актьора, който от 1966 до 1971 година играе във Варненския драматичен театър. 

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

В своята кариера Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театралната сцена. За родения във варненското село Гроздьово Кирил Господинов Варна е притегателен център през целия му живот. Тук изкарва военноморската си служба, във Варненския театър създава едни от най-добрите си роли, в апартамента си зад старата рибна борса прекарва последните дни от живота си. 

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

Показани са над 120 снимки, грижливо пазени в семейния албум на актьора. Документи и театрални плакати също блеснаха във фоайето на Държавния архив.

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

Сред експонатите интерес предизвикват и моряшката фанелка на Баш майстора, актът му за раждане и кръщелното му свидетелство, както и негова снимка като военен моряк в град Сталин (името, което Варна е носила в периода 1949-1956). 

Любопитство буди и заповед на директора на Варненския театър, с която Господинов е понижен от втора в трета категория артист за срок от 1 месец, заради появяването му леко подпийнал на репетиция. 

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

Идеята за проекта „Документален разказ за една легенда” е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, която дари на архива всички експонати в изложбата. През лятото тя вече организира изложба с архивни снимки от живота на знаменития си баща.

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

„Той не е само Баш майстора. Не е само шведския крал. Не е единият от тримата от запаса. Тук ще го видим като истинския варненец, истинския човек Кирил Господинов”, сподели пред Дарик Веселина Господинова.

„Той наистина беше най-добрият баща на света. Умираше за мен и за брат ми.  И тези фотосесии, които организираше, за да увековечи тази наша любов, струи от таблата”, отбеляза още дъщерята на актьора. 

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

Кирил Господинов никога не е имал „Москвич”, какъвто кара в култовия филм „Баш майстора на море”. Притежавал е зелен ЗАЗ, а след това и бяло „Пежо 404”. „Много обичаше да кара кола. Беше си му ритуал – да шофира бялото Пежо с бели ръкавици”, върна още лентата назад дъщерята на великия актьор. 

Изложбата „Документален разказ за една легенда” е отворена и може да бъде допълнена през двата месеца, в които ще бъде във фоайето на Държавния архив. След Варна, проектът ще гостува в Бургас, София и други градове.

Паметна плоча ще напомня за Баш майстора във Варна

По инициатива на Веселина Господинова предстои и поставяне на паметна плоча на ул.“Никола Кънев“ 17, където незабравимият актьор с варненски корен е живял дълги години. Средствата за нея бяха събрани чрез благотворителна продажба на предмети, които напомнят за Баш майстора. Усилено се работи и по идеята за паметник в цял ръст на Баш майстора, който да бъде поставен в Морската градина, пред входа на Морското казино. 

Изложба напомня за великия Кирил Господинов
Дарик Варна

„Варна му беше любимото място. Когато спря да играе в театъра, единственото му упование беше разходката до Морската градина и лебедите”, спомня си Веселина Господинова. В рамките на изложбата в Държавния архив тя планира да проведе работилници с деца от театрални състави и литературни клубове и клубове по история как се прави архив и колко е ценно човек да знае своето потекло, след което всеки ученик ще може да направи свой семеен архив. 

Споделеното от Веселина Господинова за Дарик ще откриете в аудио зоната.