Явор Гърдев показва най-новата си постановка на Варненско лято
Явор Гърдев показва най-новата си постановка на Варненско лято / netinfo

С постановката на Младежкия театър в София „Почти представление” от Итън Коен продължава програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. Спектакълът, чиято премиера беше наскоро, ще бъде представен на Основна сцена от 19:00 часа. Режисьор е Явор Гърдев, а в ролите публиката ще види Георги Стайков, Михаил Билалов, Анастасия Лютова и др.

Явор Гърдев е от най-успешните и интересни български режисьори. Той неведнъж е  демонстрирал интерес към жанра на съвременния абсурдистки фарс. Затова не е изненада, че за най-новата си постановка избира пиеса на един от братята Коен, известни с изпълнените си с черен хумор и сатира филми, които им носят четиринайсет номинации за  „Оскар” и четири статуетки. Итън Коен се изявява и като автор на театрални пиеси със  същия черен хумор, през който поставят „важните екзистенциални въпроси”. „Почти представление” се състои от три едноактни пиеси, в които те биват безпощадно разисквани, а актьорският състав обещава една наистина качествена театрална вечер.

Билети: 15, 12, 10 лв.


От 18 и 21 часа на сцена „Филиал” ще бъде представена постановката „Хората от Оз” на един от най-успешните тандеми Яна Борисова и режисьора Галин Стоев. Участват Цветана Манева, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски. Постановката има номинация  „Аскеер” 2013 за поддържаща мъжка роля на Атанасов.

Известна писателка, която не е издавала книга от 10 години, като че ли е започнала да пише отново. Кого ли описва в новата си книга и кой ще я издаде? На фона на този мотив се разиграват няколко стари и нови любовни истории. Яна Борисова и Галин Стоев се утвърдиха като вдъхновен тандем, на който, заедно с отбраните им актьори, се дължат едни от най-качествените постановки в новия български театър, получили и   международно признание. „Хората от Оз” завършва един триптих, започнал с „Малка пиеса за детска стая”, последвана от «Приятнострашно» , отличени с основните театрални награди. Те си приличат най-вече по това, че създават онова интимно пространство, „което ни е необходимо, за да чуем себе си”.

Билети: 15, 12, 10 лв.

Документалната сценична поема „Облаци” от Чехия може да бъде видяна от 17:00 часа в Художествената галерия.

Документална сценична поема на една от най-новаторските театрални компании в Чехия. В нея хореографът и изпълнител Вероника Швабова изследва съдбата на собственото си семейство, в която се оглежда историята на целия 20-ти век в родната й страна - от първите десетилетия, през двете световни войни и концентрационните лагери, до комунистическия режим и политическите съдебни процеси.  Швабова изгражда  панорама на детските си спомени, до нас достигат вълнуващи истории, както и мирисът на сладкиша „облаци”, правен от баба й. Но какво си спомняме наистина и какво си доизмисляме от миналото? Какво означава думата «семейство» днес? Кой  още помни бабините рецепти за сладкиши?
субтитри на български език

Билети: 8 лв.