/ iStock/Getty Images
В Районна прокуратура-Варна са постъпили 12 сигнали от Областната дирекция на МВР в града, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание, през изминалите два дни.

Полицията в Кюстендил проверява твърдения за купуване на гласове

В три от тях се съдържат справки от органите на ТДНС-Варна. Поради липса на достатъчно данни за осъществени състави на престъпления против политическите права на гражданите, прокурорите при РП-Варна са възложили проверки на органите на МВР.

По всеки от конкретните случаи прокурорът е дал пълни, подробни и точни указания за изясняване на фактическата обстановка с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Бойко Рашков: Тече спецоперация срещу изборната търговия, имаме над 100 сигнала

Съгласно Указания от Прокуратурата на Република България относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност при провеждането на избори, проверките от органите на МВР се осъществяват в срок не по-дълъг от 48 часа.

Материалите по преписките се докладват лично на наблюдаващия прокурор, който преценява има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.