/ БТА
"Определени политически сили се опитват за пореден път да провеждат изборна кампания в кавички с натиск върху избиратели. Някои искат да управляват държавата, „изкривявайки“ волята на хората. Вчера го казах и ще го повторя – това са позорни явления в политическия ни живот". Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка със сигналите за нарушени изборни права на брифинг по повод визитата на специалния представител за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи..

Рашков: На някои места се оказва безпрецедентен натиск върху гражданите за изборите

Според него "желанието на някои да влязат във властта е огромно, включително с цената на престъпление". "Ние ще противодействаме на това, затова е служебното правителство", категоричен е Рашков.

Относно борбата с трафика на хора министърът на вътрешните работи е на мнение, че трябва да има по-тежки наказания. "Ако за такива престъпления най-често се налагат условни наказания, ние не можем успешно да противодействаме на такъв вид престъпност. Когато от правосъдните органи се налагат такива либерални наказания, дали успяваме да укрепим психиката на жертвата на такива престъпления?", посочи Рашков.

Рашков оглавява Националната комисия за борба с трафика на хора

"Дали им даваме увереност, че те са защитени от държавата? Струва ми се, че в тази насока не успяваме. Ние трябва да помислим по-задълбочено върху емоционалните последици от извършването на такъв тип престъпления и да въведем такива наказания в НК, чрез които по-успешно да преодоляваме тези невидими на пръв поглед последици, които се преживяват от жертвите", добави той.

По думите му на практика престъпника е свободен гражданин и може да продължи да извършва подобна дейност като трафика на хора.

Националната комисия организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации по прилагането на Закона за борба с трафика на хора, ръководи прилагането на националната политика и стратегия в областта на противодействието на това престъпление, ежегодно разработва и представя за утвърждаване от Министерския съвет национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му.

Вицепремиерът коментира и темата с незаконните трансплантации в болница "Лозенец" като заяви, че ГДБОП разследва 14 трансплантации. 

"Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и съда. Установен е контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на донори в нашата страна", обясни Рашков.