Неутрализираха престъпна група за купуване на гласове.

Групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Лицата, за които се водят производства, са пет - те са били кандидати за депутати - от тях двама са задържани с постановление на прокурор до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите са с мерки „задържане под стража”, потвърдени и на втора инстанция.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че за първи път по Закона за мерките срещу изпирането на пари, по искане на прокуратурата, са били запорирани около 425 хил лв. и иззети над 383 хил. лв., които е щяло да се използват за изборна търговия, според държавното обвинение. 

прокуратура Сийка Милева
Прокуратура на Република България

От прокуратурата разказаха за престъпна група действала от 6 февруари до 4 април. Организаторът е собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия. Той е поддържал непрекъсната връзка с неформален партиен лидер и е провеждал срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич.

Участниците в групата са трима - единият с имунитет - кандидат за народен представител. Вторият - бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник. Третият участник е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население.

Финансирането идвало от човек, който живее в страна, извън Европейския съюз.

Схемите, по които работели, били няколко - чрез влиятелни хора в квартали с преобладаващо ромско население, чрез застъпниците в секциите или чрез корпоративен вот. Цената на глас варирала от 20-30 лвеа, но на места стигала и до 80 лв.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи.

От прокуратурата не уточниха за коя политическа сила са купувани гласове, но посочиха, че към момента няма основание по това досъдебно производство да се иска имунитет на някого от избраните за народни представители в 45-ото Народно събрание.