Прокуратурата посочи виновните за падналата козирка-убиец
Прокуратурата посочи виновните за падналата козирка-убиец / netinfo
Отговорните служители от Дирекция „Гражданска защита” – дежурният в дежурната част на отдел „Аварийно-спасителна дейност” – Борис Димитров, началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност” и директорът на Дирекция „Гражданска защита” – Област Варна – Камен Попов не са изпълнили задълженията си, регламентирани по закон. Това е заключението на Окръжна прокуратура Варна след направена проверка във връзка с падналата козирка на сградата на бул.”Осми Приморски полк” във Варна на 2 януари тази година, която причини смъртта на 22-годишната Гергана Велинова.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор е извършил преценка, че отговорните служители не са отреагирали правилно при сигнала за бедствие. От Прокуратурата смятат, че почистването на отломките от падналата козирка е следвало да се извърши в спешен порядък, защото със сигурност не би могло да се изключи наличието на затрупани хора. Затова Окръжна прокуратура – Варна е изпратила предложение до Главния Директор на Главна Дирекция „Национална служба Гражданска защита” – София, за търсене на отговорност от трите горепосочени лица.

Същевременно в ОДП – Варна продължава разследването по досъдебно производство срещу Неизвестен извършител за причиняването на смъртта на Гергана Велинова. До момента по него е установено, че метеорологичните условия и падналият сняг не са причината за рухването на козирката. Допълнителното натоварване – поставените рекламно-информационни елементи и облицовъчните плочи са утежнили конструкцията на козирката, което е довело до нейното пропадане. Рекламните пана са били над Райфайзенбанк, а плочите – над Първа инвестиционна банка. Козирката не е била технически изправна в момента на срутването.