/ МУ Варна
3D принтирането е технология, която навлиза стремглаво в съвременната медицина
Проф. д-р Димитър Райков
99737
Проф. д-р Димитър Райков
  • Проф. д-р Димитър Райков

В Клиниката по ортопедия на МБАЛ „Св. Анна” вече оперират с помощта на уникален метод - 3D моделиране на счупена кост. В ефира на Дарик метода разясни проф. д-р Димитър Райков, ръководител на катедрата по ортопедия и травматология към Медицински университет-Варна. Специалистът прогнозира, че не сме далеч от времето, когато ще бъдат принтирани кости и стави от биопоносими материали, които да бъдат инплантирани в човешкото тяло.



3D принтирането е технология, която навлиза стремглаво в съвременната медицина. Представлява онагледяване чрез изработен модел на орган от човешкото тяло. Това се използва както за обучението на студенти медици, така и за онагледяване с цел планиране на определени хирургически манипулации или корекции.

Първата операция на пациент по иновативен съвместен проект на катедрите по Анатомия и хистология с ръководител проф. Антон Тончев и по Ортопедия и травматология с ръководител проф. Димитър Райков към Медицински университет-Варна е извършена в началото на ноември.

По проекта „Предоперативното 3D планиране и принтиране на следфрактурни случаи", екип на д-р Пенев  оперира  пациентка, постъпила със сложно счупване в областта на глезенната става и ходилото в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна", база за обучение и работа на МУ-Варна. Получените първи резултати от тази операция са впечатляващи и обнадеждаващи, коментират специалистите. 

Екипите на двете катедри от МУ-Варна са пионери в тази нова технология в България. Първите постигнати резултати  ще накарат работещите по този проект специалисти да разработят и популяризират  3D моделирането като нова стъпка в лечението на пациенти с фрактури на крайниците. 

Още за новия метод, за това дали прекаляването със спорт е полезно за нашия скелет, както и за вредата от високия ток за женското стъпало, чуйте от проф. д-р Димитър Райков - целият разговор с него е в прикаченото аудио.