/ ThinkStock/Getty Images
72-годишният чужденец е заплашен от 42 години затовр
Състав на Варненския апелативен съд потвърди временното задържане под стража за срок от 40 дни по отношение на израелския гражданин Азаря Л. и остави без уважение жалбата на защитата му, съобщиха от правораздавателната институция.

Предложиха по 10 години затвор на холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори за амфетамини

В края на миналата седмица Окръжният съд във Варна е определил привременна мярка за неотклонение, след като се е съобразил с искането, направено от компетентен орган на Република Гватемала. Официалното искане до българските власти е за задържане на Азаря Л.

Посочени са документи - заповед за задържане, издадена на 13 август 2016 г. от първоинстанционен наказателен съд в Република Гватемала, от които е видно, че мъжът се издирва за извършени умишлени престъпления - участие в организирана престъпна група, даване на подкуп на длъжностни лица, които имат отговорно положение, и пране на пари.

Деянията били извършени от май 2012 г. до ноември 2014 г. и са наказуеми както по Наказателния кодекс на Република Гватемала, така и по нашия. Предвиденото наказание за тях в Гватемала е лишаване от свобода за срок до 42 години, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

Варненец тегли кредит с фалшиви документи, че е моряк

За да потвърди временното задържане под стража за срок от 40 дни, Апелативният съд във Варна се съобрази с процедурата, предвидена в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и с производството, което се води срещу трансграничната организирана престъпност.

Втората съдебна инстанция сподели наличието на формалните предпоставки за временно задържане на Азаря Л., което се прави, за да се гарантира присъствието му пред съда при гледане на искането за екстрадиция.

Втората съдебна инстанция не подложи на анализ и обсъждане данните по същество, изпратени от Гватемала. Те ще бъдат коментирани при гледане на искането на молещата държава за екстрадирането на лицето. Молбата за екстрадиция трябва да пристигне в България през следващите 40 дни. Ако това не стане, то израелският гражданин трябва да бъде освободен незабавно.

Днес съдът прие редица документи от адвокатите на израелския гражданин, които удостоверяват здравословния му статус. Касае се за 72-годишен мъж с редица хронични заболявания, с постоянен прием на лекарства. Той е напуснал Тел Авив преди няколко дни с редовен полет, без да има уведомление от израелските власти за процедура по реда на Интерпол. Защитата на Азаря Л. заяви и пред този съд, че в родината му тече разследване за същите деяния, направени са били искания за екстрадиция, но съдът в Израел ги е отказал.

Адвокатите на чужденеца намират, че Гватемала се опитва да заобиколи нормите на международното право чрез предявяване на червена бюлетина в масивите на Интерпол, въпреки че са уведомени за паралелното разследване в Израел.

Семейството на Азаря вече е пристигнало в България и е наело жилище във Варна, където той би могъл да търпи по-лека мярка за неотклонение, докато изчаква делото по същество за предаването му на Гватемала.

След като съобрази всичко представено днес в съдебната зала, Варненският апелативен съд намери, че законовите изисквания за определяне на временна мярка “задържане под стража” за срок от 40 дни по отношение на Азаря Л. са налични.

Задържането на чужденеца има за цел да обезпечи участието му в производството по екстрадиция. Безспорен факт за съда са медицинските документи, които удостоверяват влошеното здраве на възрастния чужденец.

Съдът обаче посочи, че единствено съдебно-медицинска експертиза може да установи дали здравето му позволява той да пребивава в български затвор, където е настанен. Съдът препоръча на защитата на Азаря да поиска незабавно такава експертна оценка, която да изготви обосновано заключение.

В настоящия момент и според този съд единствената мярка за процесуална принуда, която гарантира явяването на Азаря Л. пред съда при гледане на искането за екстрадиция, е временното задържане под стража за срок от 40 дни.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.