/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд мъж за подправка на документи и получаване на банков кредит чрез неверни сведения 50-годишният мъж решил да изтегли потребителски кредит в размер на 10 500 евро.

Завърши съдебна сага с 13 подсъдими, теглили неправомерно банкови кредити

Знаел, че са му необходими документи, които да докажат трудовите му доходи, за да може да отговаря на условията на банката. Решил за целта да ползва неистински частни документи, чрез които да се представи като моряк, плаващ под чужд флаг. Валентин никога не е работил като морско лице, нямал квалификацията, нито съответните документи, припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.  

Осъдиха варненка за кражба на паста за зъби

В периода от 17 октомври до 11 ноември 2013 г. в условията на продължавано престъпление той използвал фалшив договор с чужда морска фирма, според който бил нает на работа по трудов договор със съответното възнаграждение.

На 11 ноември същата година пред банков служител  подсъдимият представил и неистинско  удостоверение за плавателен стаж,  писмо за потвърждение на заплатите, два трудови договора с различни чужди морски фирми на английски език, както и потвърждение, написано на български език, че ще получава трудовите си възнаграждения от чуждестранния работодател по банков път. За съставянето на тези документи не може да се търси наказателна отговорност от подсъдимия. 

Рецидивист отива на съд за грабеж на телефон, грозят го до 15 години затвор

На 11 ноември 2013 г. Валентин съзнателно ползвал фалшиво удостоверение от Морската администрация, според което работел като моряк на плаващ под малтийски флаг кораб, както и неистински официален документ - копие на моряшки паспорт, издаден от Министерство на транспорта. 

С представените неверни сведения, мъжът успял да получи банков кредит в размер на 10 500 евро, удостоверявайки с фалшиви документи, че е получил трудови възнаграждения от чужда корабоплавателна компания. 

Делото срещу Валентин предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.