/ Sofia Photo Agency, архив
4-годишен процес за неправомерно теглене на банкови кредити чрез фалшиви документи завърши с осъдителни присъди за близо половината подсъдими, които бяха общо 13 души. 

Спрямо трима от основните подсъдими – 43-годишен кредитен банков инспектор и двама частни кредитни консултанти на 42 и на 44 години, бяха повдигнати обвинения, че за период от три месеца през 2010 г. и 2011 г. във Варна в съучастие с 10 кредитоискателиса получили от банка 275 000 лева.

Кредитните консултанти са намирали хора с нисък социален статус от Свищов, Монтана, Карлово, Разград и други райони на страната. Те са били снабдявани с различни неистински удостоверения и документи, в това число и че "работят" като военнослужещи. Въпросните лица били склонявали да кандидатстват за кредити в размер на 25 000 лв., по специална програма, с преференциални условия като нисък процент годишна лихва и без поръчителство. 

С набавените неистински документи, кандидатите за заеми били водени за обслужване при третия подсъдим – 43-годишния банков кредитния инспектор, който оформял документите за кредитите без да извършва необходимите проверки за предоставените данни и така спомогнал за отпускането на сумите. 
   
Тримата служители, които са с чисто съдебно минало, получиха по 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 5 години. Всеки от тях бе лишен и от право да упражнява професия, свързана с банково дело, също за срок от 3 години. 

От останалите десетимата подсъдими по делото, които са действали като кредитоискатели пред българска банка, Варненският районен съд призна за виновни двама, а другите осем души бяха оправдани.