/ МБАЛ "Св. Марина"-Варна
Първите интервенции с апаратурата вече са направени успешно
Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна вече разполага с нова, модерна и сигурна система за прецизна диагностика на карцинома на простатата - фюжън биопсия.

Кабинет за лечение на болката вече приема пациенти във Варна

Апаратът е от най-новото поколение система за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядрено-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа.

При този метод се  локализира с точност мястото за биопсия на пациента при лезии на простатата. Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря.

Плажните реаниматори във Варна - със сертификати за професионално поведение при водни инциденти

Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим - таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии.

Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно". Това обясни доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“.

Варненска болница първа в региона по качество на онкологичната помощ

Новата апаратура се използва и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима. „Откриваме лезиите интраоперативно, най-често при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции“, казва доц. Анакиевски. 

Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от МУ-Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“.