/ Медицински университет - Варна
Чуйте проф. д-р Вилиян Платиканов в интервю за Дарик Варна за болката и нейното лечение
Проф. Платиканов за болката
101815
Проф. Платиканов за болката
  • Проф. Платиканов за болката
Кабинет за лечение на болката във Варна ще се занимава с лечение на пациенти, страдащи хронично от болка при различни заболявания. Кабинетът се подготвя отдавна и вече работи в ДКЦ „Света Марина”, разкри в интервю за Дарик проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница „Св. Марина” и ръководител на екипа от специалисти в кабинета.

„Болката винаги е симптом на нещо, тя никога не е заболяване. Симптом е на увреждане на тъкан или орган или предстоящо такова.  Тя обаче може да бъде потисната и човек да живее с нея. Болката не е само болка. Цялото неприятно усещане за болка е комплексно. Може да е съпроводена е с изпотяване, тахикардия, позиви за повръщане, нервираност и липса на концентрация”, отбеляза проф. Платиканов. Той уточни, че целта на прегледа в  кабинета ще е да се разбере кой компонент преобладава.  

Според актуални статистики близо 70 на сто от хората над 60-годишна възраст имат някакви оплаквания, свързани с болката. Според опитния анестезиолог болката се среща често, но не е нормално да я има. Не е вярно, че жените имат по-висок праг на болка от мъжете. Ако има разлика, тя не е между половете. Зависи от индивидуалната характеристика на всеки пациент, заболяването, степента на увреждането и дори възпитанието на човека.

Прагът на болката се измерва със специфични технически устройства. Най-разпространеното е визуално-аналогова скала с 10 степени. Родилната болка, която е сред най-големите, достига до степен 9-10 по тази скала. Стремежът на специалистите в Кабинета ще е болката на пациентите да бъде сведена до трета степен. 

„Тъй като болката е комплексно състояние и изживяване, ние анестезиолозите знаем, разбираме и можем, но не можем всичко. Затова лечението на болката ще бъде комплексно, в комплекс с наши колеги, които разбират от други неща”, коментира проф. Платиканов. 

Засега Кабинетът за лечение на болката ще работи във вторник и четвъртък от 9.00 до 14.00 часа.  Към специалистите там могат да се обръщат всеки, който има нужда, но след предварително записванена тел. 052/ 302 947 и 052/ 978 781. Засега разноските са за сметка на пациента, без клинична пътека или направление. Цената обаче е поносима, увери специалистът. 

В кабинета и манипулационните на ДКЦ „Света Марина“ ще се осъществяват консултативна, диагностична, медикаментозно-терапевтична и инвазивно-терапевтична дейности, които включват блокове на периферни нерви и плексуси, невролиза, криотерапия и криодеструкция и др. инвазивни процедури. Специалистите ще назначават медикаментозно лечение, включително с лекарства на специално разпореждане и изискващи зелена и жълта рецепти. При необходимост пациентите ще бъдат насочвани за консултации с други специалисти, както и към лабораторни или образни изследвания.

Съгласно определението на Международната асоциация за лечение на болката, тя представлява неприятно сензорно и емоционално усещане, свързано с актуално настъпило или потенциално тъканно увреждане. Хроничната болка е сериозен проблем в световен мащаб, който остава трудно решим. Според актуални статистики около 70% от всички хора над 60 годишна възраст страдат от различно изявена хронична болка. Тя има различни измерения - повлиява се трудно, трае дълго време, често е свързана с нелечими заболявания и определя в голяма степен качеството на живот на болните. Представлява комплексен феномен, с най-малко 4 компонента – сензитивен, вегетативен, моторен и афективно – емоционален, които формират цялостното изживяване на пациента. В зависимост от преобладаване на една или друга компонента, лечението на болковото изживяване никога не е еднозначно и изисква задълбочен подход и много познания. Ето защо научно-практическият метод при лечението на комплексния симптом „болка“, провеждан от специалисти в тази област, предлага възможно решение.

Целият разговор с проф. Платиканов е в прикаченото аудио.