/ Дарик Варна, архив
От 8.00 до 18.00 часа е работното време на медицинските екипи, които обслужват медицинските пунктове на плажовете във Варна и близките курорти.

Как ще бъде компенсиран отливът на туристи от Русия и Германия

Оказваната медицинска помощ в пунктовете е напълно безплатна за пострадалите на плажа, информират от общинското ДКЦ 1 “Света Клементина”, които за 14-та поредна година осигуряват медицинското обслужване на варненските плажове. 

Екипите са съставени от 62-ма специалисти, от които 12 лекари-реаниматори, двама фелдшери, 40 медицински  сестри и 8 шофьори на линейки. На тяхно разположение са три реанимобила, плюс два резервни при нужда. 

Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от Медицинския университет във Варна, с лектор проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение - КАИЛ в Университетската болница „Света Марина”, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, обясни шефът на ДКЦ 1 “Света Клементина” д-р Иван Иванов.

Лазерно шоу за официалния старт на туристически сезон 2019

Медицински пунктове има във Варна, Кабакум, курортите „Златни пясъци“ и „Св.св. Константин и Елена“, както и на плажа в кв. „Аспарухово”. Пунктовете там са основно ремонтирани от концесионерите, като на места се изградени нови.

Всички са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК