Портних разваля договора на Кирил Йорданов за палмите
Портних разваля договора на Кирил Йорданов за палмите / снимка: Impact Press Group, архив
Портних разваля договора на Кирил Йорданов за палмите
68118
Портних разваля договора на Кирил Йорданов за палмите
  • Портних разваля договора на Кирил Йорданов за палмите

Близо 1,7 млн. лева са глътнали варненските палми от местната хазна за периода от май 2008 г. до юни 2013 г. Това съобщи кметът Иван Портних, който днес е пуснал предизвестие за предсрочното прекратяване на договора за растенията.

85-те тропически дървета са купени за 280 000 лева. „60 от тях са стрували по 3 100 лева, а останалите – по близо 4 000 лева“, поясни градоначалникът. За поддръжката на палмите през последните пет години са изразходвани близо 1,4 млн. лева.

„Поддръжката е неразумно скъпа. Всяка палма натоварва общинския бюджет с 3 000 лева годишно. Растения от такъв клас струват 2 000 лева, т.е. със средствата за поддръжката годишно можем да си купуваме по две нови палми на година“, коментира кметът.

Контрактът е с фирма „Ерика Ко“, която досега ги стопанисваше през зимните месеци. Интересното е, че документът е подписан като договор за доставка чрез наем, а не за поддръжка на тропическите дървета.

Договорът, сключен от бившия градоначалник Кирил Йорданов, е 10-годишен и изтича през 2018 г.

„За предсрочното прекратяване на контракта общината няма да плаща неустойки. Има клауза в договора, която ни освобождава от задължението да обезщетим фирмата“, увери Портних.

В момента се търси място, на което екзотичните дървета да прибрани през зимата. „Има няколко варианта, но окончателното решение предстои да бъде взето“, добави кметът.

Част от изказването на Иван Портних можете да чуете ТУК.

Контрактът дълго време се пазеше в тайна. Още с появата си палмите предизвикаха противоречиви реакции сред варненци. Повечето хора ги сметнаха за излишен лукс и пилеене на пари.