Подобряване условията на труд поискаха служителите на затвора във Варна, които се присъединиха към националния протест.

Павел Арнаудов, председател на местната структура на Синдиката на служителите на затворите, обясни, че от 18 години работи в системата и за това време нищо не се е променило.

Протести на полицаи и надзиратели в цялата страна

"Условията на труд са едни и същи, всички проблеми, които сме поставяли пред Министерство на правосъдието, остават без никаква реакция", обясни Арнаудов. По думите му дори заплащането вече остава на второ място в исканията им след условията на труд.

През последните 4-5 години има огромно текучество на кадри, посочи още председателят на синдиката. Той очерта като проблем и фактът, че във Варненския затвор работят хора, които трябва да пътуват, но никой не поема транспортните им разходи.

Арнаудов допълни, че щатът е силно намален и един надзирател, в зависимост от позицията му, отговаря за между 30 и 70 затворници. "Изискванията към надзирателите са да работят по европейски стандарти, но условията на труд далеч не са такива", каза 24-годишният Петър Петров.

"Натовареността е огромна, работата е специфична", обясни той. И допълни, че много иска да живее и работи в България, но вече започва да се колебае дали това е вярното решение.
БТА