Полицаи и надзиратели излизат днес на протест в цялата страна. 

Исканията на работещите в сектор „Сигурност” остават непроменени от миналата година насам - увеличение с поне 25% на заплатите, повече и постоянни социални придобивки, увеличение на щата.

От двете ведомства - МВР и Министерството на правосъдието, казват, че за повече пари може да се говори след актуализация на държавния бюджет. На този етап конкретни цифри не се споменават.

Служители на затвора в Бобов дол протестираха

Около 30 служители на затвора в Бобов дол излязоха на протест пред сградата на затвора в града и поставиха началото на протести на служителите на затворите в страната. Протестът им започна в 07:15 ч. тази сутрин и продължи няколко минути. Той бе под надслов "Продължаваме протеста" и не възпрепятства по никакъв начин работата на структурите и звената, казаха участниците в него.

Няколко десетки служители от Старозагорския затвор се събраха на протест тази сутрин. „Настояваме за увеличение на заплатите с 25 на сто и реформи в сектор „Сигурност“, обяви Иван Коцев председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

„Работата ни е рискова, нараства агресията към служителите, искаме осигуряване на финансов ресурс и критерии за допълнително материално стимулиране за специфичните условия на труд“, посочи още Иван Коцев.

Подобряване условията на труд поискаха служителите на затвора във Варна, които се присъединиха към националния протест.

Павел Арнаудов, председател на местната структура на Синдиката на служителите на затворите, обясни, че от 18 години работи в системата и за това време нищо не се е променило.

През последните 4-5 години има огромно текучество на кадри, посочи още председателят на синдиката. Той очерта като проблем и фактът, че във Варненския затвор работят хора, които трябва да пътуват, но никой не поема транспортните им разходи.

Служители във Врачанския затвор също излязоха на мирен протест с искания за повишаване на трудовите възнаграждения.

Десетки надзиратели, полицаи и пожарникари протестират пред женския затвор в Сливен. Те отново настояват за индексация на възнагражденията, съобразено с процента на инфлация, за преговори по увеличение на социалните плащания с постоянен характер, за увеличаване на щатната численост.

БГНЕС

Надзиратели и съдебни охранители излязоха на предупредителен протест под надслов "Продължаваме протеста" пред бургаския затвор. Причината за недоволството са ниските заплати в сектора и недостигът на персонал. „Исканията са ни още отначало - 25-процентно фиксиране на заплатите.
nova.bg