/ iStock/Getty Images
Протестите на МВР остават. Това подчерта пред БНР Валентин Попов, председател на Синдиката на МВР.

"Направихме достатъчно компромиси. Увеличението на заплатите е в основата на протестите, но настояваме за истинска и обхватна реформа в МВР. И то наведнъж, а не на порции", посочи Попов.

"Диалогът с министър Бойко Рашков върви зле. Предложенията, които правим, не се приемат като предложения, а като критика. Искаме пълен анализ на системата, но това не се възприема от ръководството", обясни още той.

Синдикалната федерация на служителите в МВР подновява протестите в началото на юни месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Фиксирани са две дати, каза от своя страна Генади Тенев от синдикалната структура в Бругас.

„Бяхме принудени за пореден път да прибегнем до протестни действия, в защита на наши искания или по-точно отстояване наши искания, които вече няколко години са актуални, като действително е необходима реформа в МВР и адекватно заплащане на труда ни. Говорим за такова заплащане, че да покрие инфлацията, както и разликата, която се постигна преди година и половина при увеличаване на заплатите  в няколко държавни администрации", посочи Тенев. 
 
"Заедно с нашите партньори от Синдиката на служителите в затворите в България определихме две дати за протестни действия. Едната е 3 юни, като ще премине под формата на мълчаливи протести, пред сградите на съответните институции. Все още не сме уточнили дали в обедната почивка ще стане това или след работно време.  Ако и след това няма някакъв ефект и  не се постигне желаното от нас ще направим на 12 юни национален протест, пред Народното събрание", уточни още той. 

"Очаквам да се включат в протестите всички, които имат желание тези реформи да се случат, а които не го направят означава, че са доволни от заплатите си и не се интересуват от реформите. Доста от служителите на МВР са ангажирани и са постоянно в командировки при охрана на държавната граница, както и на масови мероприятия в София. Има и такива, които няма как да присъстват в посочени две дати на протестите, заради чисто служебни задачи. Затова ще се преброим", допълни Ганади Тенев. 

"Вече близо 7 месеца работи новото правителство, което дойде с подписано коалиционно споразумение, с приложение, към което имаше задължения, които трябваше да бъдат извършени в сектор „Сигурност“ и в частност на МВР. Едно от тях беше, до 6 месеца да се извършат структурен и функционелен анализ на вътрешното министерство. Това да момента го няма. Има само частични действия, запознаване с доклади и предложения за вадене на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от МВР и вкарването ѝ в държавна агенция, после това отпадна,  след това отново да бъде извадена от вътрешното министерство. В момента няма аргумент какво ще струва това на държавата. Няма анализ на Гранична полиция, на Главните дирекции. Искаме да знаем какви са очакванията на обществото, какво искат от системата. Колегите правят каквото могат с наличните средства. Точно това се опитвам да обясня. Гражданите виждат масовия служител - полицаите, които са на улицата, граничните полицаи също, както и пожарникарите и спасителите. На по-малко хора им се вмениха повече изисквания. Няма как да ги свършат. Голяма част от служителите работят все още заради това, че чувстват като призвание тази своя професия", допълни той. 
БНР