Няколко десетки служители от Старозагорския затвор се събраха на протест тази сутрин.

„Настояваме за увеличение на заплатите с 25 на сто и реформи в сектор „Сигурност“, обяви Иван Коцев председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Протести на полицаи и надзиратели в цялата страна

По думите му последната среща е била на 1 април, тази година, с политическото ръководство на Министерство на правосъдието, но оттогава няма диалог, няма и решения на исканията им.

По думите му продължава дефицитът на нови кадри в системата. "Последните назначения са били при кабинета на ГЕРБ, когато на два пъти щатът е разширяван с по 200 нови работни места", отбеляза Коцев.

„Работата ни е рискова, нараства агресията към служителите, искаме осигуряване на финансов ресурс и критерии за допълнително материално стимулиране за специфичните условия на труд“, посочи още Иван Коцев.

По думите му повод за недоволство са и обществените поръчки за дрехи, храна и услуги, които им се полагат. Структурите на ССЗБ в Стара Загора, в които членуват служители на затворите и арестите, както и служители, отговарящи за реда и охраната в съдебните сгради, протестираха с ленти на униформите с надпис „Продължаваме протеста“.

Иван Коцев обяви, че ще присъстват на ефективния протест, в който ще участват и полицаи - на 12 юни в столицата.
БТА