Писмо в бутилка от Варна намерено в Америка
Писмо в бутилка от Варна намерено в Америка / netinfo

В САЩ е открита една от 50-те бутилки, които преди 5 месеца отплуваха от Варненския залив с посланията към вселената на децата от школа „Дедал” - Варна. Във всяка от бутилките е запечатан документалният филм „Писмо в бутилка”, който разказва за мечтите и надеждите на децата за бъдещето. Разпространители на посланията от филма станаха и няколко български морски капитани, които също хвърлиха бутилки от борда на своите кораби.

Бутилката е открита от семейство Осмър на плажа Hole In The Wall, който се намира на западното крайбрежие, в щата Вашингтон. Находката е била в сравнително добро състояние след дългото си пътуване. Американското семейство разказва, че мястото, където са намерили бутилката, е доста диво, до него няма пътища и може да се стигне само пеша.

Ето и част от писмото на Лиса Осмър до школа „Дедал”:
"Наистина беше хубаво да чуем за детските мечти и надежди. Вашият филм ни накара  да осъзнаем, че въпреки огромните разстояния, децата и от България, и от САЩ мечтаят за едни и същи неща. Смятаме да споделим Вашата история с всички наши приятели в Америка. Имаме четирима внуци и всички гледаха филма с голяма радост. Планираме да направим копие от филма и да го занесем, заедно с хартиеното послание, в училищата във Вашингтон. Скоро ще Ви изпратим още снимки".

Авторите на арт проекта „Писмо в бутилка” са художниците Дарин Сотиров, Цветан Кръстев и скулпторът Свилен Георгиев. В международния ден на Черно море 31 октомври, децата от школа „Дедал” хвърлиха в морето бутилките с филма от борда на баркентината „Роял Хелена”. Режисьор и оператор на филма е Георги Кръстев, а авторската музика е на Меги Саркисян.