Панихида и военна възстановка на празника  на аксаковското село Крумово
Панихида и военна възстановка на празника на аксаковското село Крумово / снимка: airgroup2000.com

С възстановка на събития от отечествените войни 1912-1918 г. аксаковското село Крумово отбеляза своя празник. В пресъздаването на военните действия от преди век се включиха местни жители, облечени в автентични костюми. Осигурено бе дори истинско оръдие.

Крумово чества своя празник в първата седмица на юни. Тази година се навършват 10 години от учредяването на панихида - сбор, в чест на загиналите в отечествените войни 1912-1918 г. Празникът по традиция се провежда пред Парк-паметника, изграден в чест на загиналите крумовци.

Възстановка на исторически събития в Крумово се прави за първи път. Идеята е догодина нейният мащаб да бъде още по-голям, сподели пред Дарик кметският наместник Георги Стратев.

Тържествата днес започнаха с панихида за падналите в боевете български войници. В четирите войни село Крумово дава общо 35 жертви. Имената им са написани на плоча, монтирана на величествения паметник в центъра на селото. Монументът е открит през 1937 г. Издига се на височина от около 30 м. В основата на монументалния комплекс има чешма, украсена с лъвска глава. На върха на постамента има фигура на български войник в естествен ръст.

Старото име на Крумово е Кумлуджа, което на турски език означава "песъчливо място". През 1884 г селото е преименувано на Крумово, в чест на един от най-великите български ханове - хан Крум.

На традиционния събор в памет на загиналите във войните за свободата и националното обединение на България в аскаковското село присъстваха представители на военно-патриотични съюзи, Военното окръжие и други. В тържествата в Крумово се включи и оркестър, който изпълни хора за местните и техните гости.