Даниел Славов Дънката
Даниел Славов Дънката / вестник "Монитор"
Окръжната прокуратура във Варна отмени постановление на Районната прокуратура, с което частично е прекратено и спряно досъдебно производство за причиняване на смъртта на домашно куче. 

Животното беше убито преди година с въздушна пушка, която е собственост на бизнесмена Даниел Славов-Дънката, а като обвиняем беше привлечен кръщелникът му Даниел Марак.  Обвинението срещу него обаче беше прекратено през февруари, а производството беше спряно и изпратено на полицията за издирване на неизвестния извършител, припомнят от пресслужбата на държавното обвинение.  

По делото досега безспорно е установено, че на 9 август 2016 г. около 7:30 ч. на плажа пред комплекс „Ламер” в курорта „Златни пясъци” кучето Рокси е простреляно с пушка „Evanix Вlizzard S 10“. Оръжието е собственост на живеещия наблизо Славов, чието притежание той декларирал пред полицията две седмици по-рано. 

При разпита си като свидетел бизнесменът е заявил, че е купил пушката като подарък за рождения ден на кръщелника си на 20 юни. 

Самият Марак е дал показания, че подаръкът му е бил обещан, но даден по-късно от датата на повода. Той щял да ползва оръжието, за да убива плъхове в дома си в село Аврен

В обясненията си  Марак заявява също, че пушката не е изнасяна от дома му в Аврен, нито е ползвана. В деня, когато е простреляно смъртоносно кучето, той не бил в дома си, а в хотел „Траката“. 

При тези обстоятелства прокурорът в Районната прокуратура е сметнал, че не е установено със сигурност кой е стрелял с оръжието, като е приел, че то е собственост на Марак, въпреки че е установено документално, че въздушната пушка е собственост на Даниел Славов и е регистрирана на негово име 13 дни преди престъплението. 

„Безкритично приетата защитна теза може да бъде обобщена по следния начин. На 9 август 2016 г. неустановено лице е изнесло пушката дома на Марак в Аврен,отишло е близо до дома на лицето Даниел Славов, на чието име тя е регистрирана, простреляло е безпричинно и смъртоносно кучето Рокси, напуснало е местопрестъплението и е върнало надлежно оръжието отново в дома на Даниел Марак в село Аврен, без при това да остави каквото и да е съмнение в собственика за противоправно проникване в собствеността му. Тази версия е абсурдна и не може да постави под съмнение установеното по делото – кучето е простреляно с пушка, собственост на Даниел Славов, на място непосредствено до дома му”, пише в мотивите за отмяната на постановлението на Районната прокуратура във Варна прокурор от Окръжната прокуратура. 

За продължаване на разследването Окръжната прокуратура във Варна е дала редица конкретни указания и е разпоредила събиране на необходимите доказателства.