Отрязаха кмета Кирил Йорданов, няма да има извънредна сесия
Отрязаха кмета Кирил Йорданов, няма да има извънредна сесия / снимка: Общински съвет
Местният парламент във Варна отказа извънредна сесия
62211
Местният парламент във Варна отказа извънредна сесия
  • Местният парламент във Варна отказа извънредна сесия

Извънредна сесия на Общинския съвет, поискана от кмета Кирил Йорданов, няма да има. Председателският съвет е взел решението единодушно, съобщи шефът на местния парламент Николай Апостолов на извънредна пресконференция. Той поясни, че единственият, който първоначално е изказал становище да има сесия, е бил Янко Станев. Впоследствие обаче и той е подкрепил позицията на колегите си.

По закон, когато има искане за свикване на извънредно заседание, този, който го прави, трябва да предложи и проект за дневен ред. Такъв обаче не е бил приложен от кмета Кирил Йорданов, добави Апостолов.  

Той обоснова решението и с факта, че при подаване на оставка тя не следва да бъде гласувана от ОбС, а се препраща в Общинската избирателна комисия /ОИК/. Общинският съвет се събира единствено, за да избере временно изпълняващ длъжността при оттегляне на градоначалника.

Относно искането за оставка на целия Общински съвет, Апостолов разясни, че текат консултации с юристи и ОИК, тъй като няма механизъм, при който това да се случи. Предсрочни избори може да има само ако ОбС не проведе заседание три поредни месеца.

По повод заплахите на Йорданов, че ще бъдат изнесени „страшни истини”, председателят на местния парламент обясни, че няма притеснения от тях. Апостолов дори призова кмета да изпълни заканите си.  

Общинските съветници от групата на ГЕРБ са готови веднага да подадат оставки, само трябва да се уточни как да стане по законен път. Това увери председателят на партията във Варна Иван Портних. Той отново призова кмета Кирил Йорданов незабавно да подаде оставка, като  припомни, че градоначалникът е избран от варненци, а не от Общинския съвет. Портних обясни, че съветниците от ГЕРБ няма да участват в дейността на местния парламент, освен при евентуален избор на заместник-кмет или по теми, касаещи големи европроекти. Той увери, че партията е готова за предсрочни местни избори за кмет и Общински съвет.

Председателят на групата на „Нашият град” Владимир Тонев подчерта, че съветниците от неговата партия също „си носят оставките в джоба”. И той се обяви за предсрочни избори за кмет и Общински съвет, въпреки че според него прекратяването на дейността на местния парламент би довело до блокиране на администрацията.

Апостолов разкри още, че е изпратено писмо до Министерски съвет с искане 6-ти март да бъде обявен за ден на траур във Варна, или за ден на национален траур в памет на Пламен Горанов.

В понеделник градоначалникът разкри, че е взел решение дали да остане на поста си, след като ГЕРБ оттегли доверието си от него. Той обаче поиска да обяви позицията си на  извънредна сесия на Общинския съвет.

По-рано от ГЕРБ съобщиха, че е редно кметът на Варна Кирил Йорданов да обяви позицията си първо пред своите съграждани, а не на извънредна сесия.