Основатели на СДС Варна: Връщането на Янко Станев е равносилно на политическо самоубийство
Основатели на СДС Варна: Връщането на Янко Станев е равносилно на политическо самоубийство / снимка: СДС

Името на Янко Станев е символ на най-неприемливите политически практики, на които варненци са свидетели за периода на прехода. Връщането му като председател на областната структура на СДС е абсолютна еманация на пълния регрес и падение в СДС Варна и показва, че кризата в организацията и в българската политика няма дъно.

Това се посочва в писмо на членове и симпатизанти на СДС Варна до Националния изпълнителен съвет на партията, във връзка с възстановяване на членството и избора за председател на СДС Варна на изключения през 2004 г. бивш член на СДС Янко Станев.

"Ние долуподписаните, някои от нас бивши членове на организацията, посветили голяма част от живота си на идеята и каузата СДС Варна, по никакъв начин не можем да приемем факта за възстановяване членството и избора на изключения за всякъкъв вид организационни и финансови нарушения бивш член на СДС Янко Станев. Не можем да си представим с какви очи СДС Варна ще представи платформа и подходяща визия за настъпващите местни избори.

Обръщаме се към НИС на СДС незабавно да се предприемат действия по анулиране както на избора, така и на възстановяване на членството на Янко Станев в СДС Варна. Обратното е равносилно на политическо и най-вече нравствено самоубийство", пишат старите седесари.

"Нека не забравяме, че СДС Варна промени живота на града, възстанови на хиляди варненци частната собственост отнета от БКП и направи всичко възможно за промяна в положителна посока на града и региона. Нека бъдем отговорни ако не към настоящето, то поне към миналото на СДС Варна, се посочва още в писмото.

То е подписано от бившите председатели на СДС Варна Христо Кирчев и Благой Димитров. Подпис под текста са положили и Неделчо Ангелов, Балин Балинов, Росен Колелиев, Юлиян Гендов, Огнян Спасов, Алексей Соловъов, Веселин Савов, Младен Енчев, Валентин Петков, Магдалина Гаврилова и Красимир Ангелов.