Опасяват се от подмяна на вота на местните избори в Бяла
Опасяват се от подмяна на вота на местните избори в Бяла / Sofia Photo Agency, архив

Сигнал до прокуратурата е подал кметът на Бяла Атанас Трендафилов заради незаконосъобразното според него регистриране на 353 души, които не живеят на теритирията на общината.

По документи въпросните лица са жители на Бяла от 2007-ма година. Идеята е била те да имат право на глас на предните местни избори, смята градоначалникът. Заради промяна в закона и принципа на уседналост обаче те не са упражнили своя вот в Бяла. Четири години по-късно лицата вече имат право да гласуват за кмет и общински съвет и по този начин могат да манипулират вота, опасява се Трендафилов. Фрапиращ е случаят на жител на Бяла, на чиито адрес са регистрирани 75 души без негово знание и съгласие, обясни той.

Адресната регистрация на тези 353-ма човека все още е валидна, въпреки че те не са пребивавали в Бяла нито минута. Прокуратурата трябва да се произнесе дали има неправомерно ползване на лични данни и длъжностни престъпления, коментира Атанас Трендафилов. Всички адресни карти са попълнени с един и същ почерк. Експертиза трябва да установи дали положените подписи са автентични. Повечето регистрирани са с постоянен адрес във Варна.

Право да гласуват имат около 2000 души в Бяла. Ако в изборите се включат още 350 лица, вотът може да бъде сериозно подменен, смята кметът на града.