Общината вече и де юре е стопанин на Морската градина
Общината вече и де юре е стопанин на Морската градина / снимки: Дарик Варна

Община Варна вече и на документи е стопанин на Морската градина. На практика общината поддържаше парка, но от днес ще го прави като официален стопанин. Договорът за безвъзмездно прехвърляне на управлението бе подписан от областния управител Данчо Симеонов и кмета на града Кирил Йорданов.

Според текста на договора, общината получава два поземлени имота с обща площ близо 442 декара в т.нар. историческо ядро на парка. Управлението вурху предоставените имоти включва правото на общината да владее имотите за своя сметка и на своя отговорност. Промяна на функционалното предназначения на обществения парк е недопустима. Общината ще плаща данъци и застраховки за имотите. Кметството се задължава да поддържа растителността, алейната мрежа, парковата мебел и осветителната мрежа.

Прехвърлянето на правата върху парка стана възможно, след като в края на март Правителството реши Община Варна да стопанисва историческо ядро, което е паметник на градинското и парковото изкуство. До момента имотът беше собственост на Министерството на културата, но поддържането му се осъществяваше от местната власт.

„Няма някаква съществена промяна. Мисля, че Община Варна и досега се е грижила за Морската градина. Считаме, че сега ще продължи по същия начин. Ако може по-добре, стига да разполага с финансов ресурс, защо не", бе коментарът на областния управител.

„В морската градина минути мълчание ще има много, но само пред паметниците. Ние двамата с областния управител заставаме пред вас с категоричната позиция, че никакво строителство няма да бъде допуснато в Морската градина", заяви кметът Йорданов.

Общината вече и де юре е стопанин на Морската градина
netinfo


Общината ще се разпорежда и с временните обекти в Приморския парк. Кметът разкри, че е внесъл предложение в Наредбата, която регулира този въпрос. Предложението касае срока за отдаване на обектите, като искането е да бъде увеличен от 1 на 3 години.

Паркът в кв. Аспарухово също ще бъде прехвърлен за стопанисване на общината. Документите за това са готови за внасяне в Министерски съвет и ще бъдат подадени в най-скоро време, обяви губернаторът.