Нефтен разлив заплашва българското крайбрежие
Нефтен разлив заплашва българското крайбрежие / netinfo
България е предприела всички мерки да реагира бързо, ако нефтеният разлив в Керченския пролив наближи наши води. Това съобщи за Дарик шефът на Гражданска защита Варна инж. Андрей Марков. План за действие вече е обсъждан с изпълнителна агенция “Морска администрация“. Той предвижда да се използват нефтосъбирачи и заграждения за мазут и химикали.

Засега няма опасност за замърсяване на българското крайбрежие заради посоката на вятъра в района на разлива при Керченския пролив, която е юг – югозапад, заяви за Дарик Златко Кузманов, шеф на дирекция “Информационно обслужване на корабоплаването, търсенето и спасяването” към Морска администрация.

В България обаче все още липсва официална информация за точно разположение на образувалото се петно от мазут и сяра. Такава ще бъде поискана от Русия, Украйна и Турция, разкри Кузманов.

Керченският проток се намира на близо 400 морски мили от родния бряг / около 700 км/. Замърсяването там беше причинено след като силна буря в събота пречупи на две танкер, превозващ 4000 тона мазут, половината от който се изля в пролива, свързващ Азовско и Черно море. При бурята бяха потопени и 2 кораба, пренасящи сяра.

Според експертите, разливът на сяра е много по-опасен от мазута и може да предизвика много по-мащабна екокатастрофа.