Наръганият Иван Петров: Мащабът на протестите започна да дразни много хора
Наръганият Иван Петров: Мащабът на протестите започна да дразни много хора / netinfo

Наръганият с нож в гърба неформален лидер на протестите във Варна все още е в болница и ще пропусне шествието тази вечер. Раната на Иван Петров е дълбока 7 сантиметра, разкри той пред Дарик.

Инцидентът е станал малко след края на снощния протест. След като се разделил с останалите протестиращи, Петров тръгнал да се прибира сам. Близо до бул."Генерал Колев", край църквата „Света Петка", е бил нападнат в гръб, след което нападателят побягнал. Петров не успял да види лицето му.

Нападателят все още се издирва.

Иван Петров определи като поръчково нападението срещу него. „Всичко мина прекрасно. Бяхме 5000. Това може би започна да дразни много хора", коментира той.

Протестиращите правят свой маршрут за всяко шествие, като не се съобразяват с определения от общината, разкри бившият футболист. „Гражданското общество сме ние, не те. Те не могат да диктуват какво ние ще правим", коментира Петров. По думите му. посоченият в кметската заповед маршрут за протеста цели гражданското недоволство да бъде насочено по тъмните улички, за да не бъде видяно.

Шествието, насрочено за 18 часа тази вечер, вероятно ще бъде по-кратко заради днешния Трифон Зарезан, прогнозира неформалният лидер на шествията във Варна в последните дни.

57-годишният Иван Петров е бивш футболист и национал. Играл е за Спартак Варна, Черно море, Етникос Ахнас и Рабат Аякс. Има 136 мача и 31 гола в "А" група и 228 мача и 82 гола в "Б". С националната фланелка има 6 мача и 1 гол.

Иван Петров бе и един от кандидатите за варненски кмет на последните местни избори. Кандидатурата му бе издигната от „Българска национално-радикална партия" и успя да привлече 475 гласа, или 0,35 % от гласувалите през октомври 2011 г.