Надзорният съвет на АП одобри продажбата на БМФ
Надзорният съвет на АП одобри продажбата на БМФ / netinfo
Надзорният съвет на Агенция за приватизация одобри проекта на договор от 17 юни 2008 г. за приватизационна продажбата на 70 на сто от капитала на "Параходство Български морски флот" ЕАД - Варна между Агенцията за приватизация и "Кей Джи Маритайм Шипинг"АД София, съобщиха от АП. Предстои одобрението на договора и от Министерски съвет.

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 440 100 000 лв, при цена на една акция - 57.67 лв. Програмата за развитие на дружеството от страна на купувача предвижда инвестиции през следващите 10 години в размер на 779 880 000 лв.

Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от десет години както и да не инициира или подкрепя ликвидация, сливане, вливане или разделяне на дружеството.

Средносписъчната численост на плавателния състав на дружеството, която купувачът предвижда да поддържа за срок от 10 години е: 2851 души през първа година, 2594 души през втора година и 2360 души от третата до десетата година.

"Кей Джи Маритайм Шипинг" се задължава не намалява придобитото от него акционерно участие в дружеството за срок от 10 години и да не намалява държавното участие в капитала на дружеството до изпълнение на поетите с приватизационния договор задължения. Новият собственик се задължава за 5-годишен период да осигури представител на държавата в органите за управление на фирмата.

Купувачът се задължава да предостави на българската държава сума, равна на дивидента, свързан с акциите, притежавани от нея през 2007 г. За 2008 г. сумата ще бъде изчислена по реда за определяне на дивидент в съответствие с нормативните разпоредби.

"Кей Джи Маритайм Шипинг" трябва да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 бруто регистър тона /DWT/, както и да осигури не по-малко от 60 процента от общия тонаж на корабите да плават под български флаг или под знамето на друга държава членка на Европейската общност или на Европейското икономическо пространство.

Според стратегията за раздържавяването на БМФ трийсетте процента, които сега остават собственост на държавата, ще бъдат предложени на новия собственик при цена на акция не по-ниска от цената предложена за мажоритарния пакет, след пет години, при условие че е изпълнена инвестиционната програма за този период (372.5 млн. лв.) и няма установени нарушения по приватизационния договор.