Националната кампания „Стара хартия за нова книга“ с първа акция във Варна
Националната кампания „Стара хартия за нова книга“ с първа акция във Варна / netinfo

За първи път във Варна ще се проведе инициативата „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки.

Събитието ще се проведе на 17-ти септември от 10:00 до 14:00 ч. на сцената на входа на Морската градина. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

По време на празника малчуганите ще могат да гледат и екотеатърa „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София.

В програмата са предвидени забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители. Много музика, танци, игри и интересни предизвикателства очакват всички гости на празника. За настроението на присъстващите ще се погрижат местни детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Средствата от събраната стара хартия в града ще бъдат използвани за попълване на библиотечния фонд на проекта „Социалната чайна на Варна“.