/ iStock/Getty Images
Брачна церемония отпреди 2000 години ще бъде представена пред зрителите на шестото издание на Античния фестивал „Марционопол – животът в древния град“, което ще се състои на 23 юли в Девня. Пред БТА организаторът на събитието Илко Цветков уточни, че сватбата ще се води от двама жреци и жена, близка на единия от младоженците. По думите му на малцина е известно, че ритуалът, по който ще се проведе брачната церемония, всъщност позволява след това младите, ако искат, да се разведат.

Фестивалът ще започне с традиционния парад на групите от центъра на града до Античния амфитеатър. Според Цветков в настоящото издание на събитието ще се включат над 100 души участници от България и Румъния. В амфитеатъра публиката ще може да види различни начини на водене на битки, сблъсък между римски патрул и местни бунтовници, гладиаторски битки. Ще бъде пресъздаден и робски пазар.

За пръв път тази година публиката ще има възможност да се включи пряко, разказа още Цветков. Той уточни, че всеки желаещ ще може да сложи части от облекло на римски легионер и да участва в триатлон – стрелба с лък, теглене на въже и бягане. За победителите са предвидени награди.

По време на фестивала ще се представи и школата по конни бойни изкуства „Мадарски конник“ на Димитър Труканов, допълни Цветков. По думите му това ще даде възможност на зрителите да видят обучение на куче, обяздване на кон без седло, стрелба с копие и лък.

Фестивалът ще приключи с факелно шествие, ритуални танци и огнено шоу. По традиция „Марционопол – животът в древния град“ ще бъде с вход свободен. Основен организатор е община Девня.
БТА