/ gymnastics.bg/bg/varnaworldcup2017
Памела Георгиева и Христос Маринов ще играят във финалите на Световната купа по спортна гимнастика. След първата фаза на квалификациите, които се провеждат в Двореца на културата и спорта във Варна, двамата се представиха великолепно, съответно на греда и на халки и с 4-ти и 5-ти резултат и ще имат възможността през уикенда да бъдат в спора за разпределението на медалите.
Първите изпълнения от сутрешната квалификационна серия бяха именно на греда, където Памела Георгиева записа резултат от 12.650. Само бразилките Сантос и Иполито, както и представителката на Египет Хюсеин, се справиха по-добре от 16-годишната ни състезателка. За Памела това е дебют при жените.
„Бях много притеснена преди началото, но когато се качих на гредата ми олекна. Доволна съм. Все пак това наистина е дебютът ми при жените. Мисля обаче, че мога и много повече. Трябва да изчистя стабилността си. В бъдеще искам да усвоя и още нови и по-трудни упражнения. Със сигурност не очаквах да съм на финал. Там вече не мисля, че ще бъда толкова нервна“, сподели Георгиева.
Христос Маринов затвърди отличната форма, която демонстрира в последните месеци и с много качествено съчетание на халки заслужи втори пореден финал в турнир от Световната купа, след като стори същото в Хърватия.
„Това беше целта ми. Съчетанието ми е много стойностно и е равно по трудност с това на най-добрите тук. Само аз и още двама имаме ниво на трудност от 6.1. Знам, че имам шансове за медал. Трябва да го изиграя по-чисто. Мога повече и задачата ми е да отработвам допълнителни елементи“, коментира Маринов.
Той влиза във финала с пета оценка от 13.850. Най-добре се представи украинецът Игор Радивилов, постигнал 14.700.
До момента още няколко българи изиграха своите съчетания, но без да имат възможността да стигнат до финалите.
На греда освен Памела Георгиева имахме още 2 представителки. Йоана Янкова се нареди 7-ма, но няма да играе на финал, тъй като участва извън класирането. Ралица Милева допусна неточности и е 14-а.
В последния момент Грета Банишка се отказа от изпълненията си на прескок.
При мъжете на халки освен Христос Маринов игра и неговият брат Исус. На земя в квалификациите участваха Димитър Бърдарски и Димитър Димитров. Димитров беше финалист във Варна през миналата година, когато съвсем малко не му достигна да вземе медал. Сега обаче той не успя да разкрие пълния си потенциал и остана извън първите 8. Той не достигна и до финала на кон с гривни, където своето съчетание показа и Светослав Ангелов.
Следобедната сесия за определянето на всички финалисти започна в 15:00 часа.