Младежи се събират на шоу-протест в защита на театъра
Младежи се събират на шоу-протест в защита на театъра / Дарик Варна

Шоу-протест в защита на Драматичен театър „Стоян Бъчваров" Варна ще се проведе от 17 часа пред входа на театъра. Нестандартният протест се организира в социалната мрежа Фейсбук. Младите варненци се обявяват против обезличаването на театъра и се присъединяват към исканията на професионалните артисти за оставка на мениджъра на ТМПЦ Славчо Славов, както и за отмяна на решението за сливане на Операта и Драмата.

Събитието се организира от групата „Ние не сме актьори по професия, но си искаме Театъра!" - група, която само за няколко дни  набъбна до 958 членове. Групата е подкрепена и от много известни имена от българската сцена.
Протестът не е обикновен протест, споделят организаторите. Нарича се шоу-протест, тъй като всички, които се явят в уреченото време пред входа на театъра на площад „Независимост", ще бъдат с настроение и с елементи от карнавални костюми, а някои от тях ще бъдат изцяло маскирани. В поканата за уникалното събитие се казва:
„Сложете си шапка с пера или щури очила, домино пред лицето или шарено елече, рокля с кринолин или пък фрак, нещо артистично, нещо сценично... И елате, за да покажем, че обичаме своя театър! Нека бъдем цветни и различни, нека да не бъдем безразлични!
Да се обявим против обезличаването на варненския театър, да кажем на глас, че имаме нужда от него. Всички ние сме артисти!
Ако сте съпричастни към културата на Варна, елате!
2 октомври е ден на усмивката - нека с усмивка да кажем "НЕ!" на геноцида в българската култура!"

Членовете на групата, създадена, за да покаже и докаже, че младите хора имат нужда от култура, са категорични: Не е нужно да си актьор, за да милееш за театъра и да се бориш за него. В град като Варна, който претендира за културна столица на Европа, не може да няма пълноценно действаща сцена! Не искаме нашият театър да бъде поставен под военен строй, не искаме нашите актьори да нямат свободата и спокойствието да творят. Искаме те да играят, а не да се занимават с протести и борба срещу нелепата ситуация, до която ги е довела реформата във Варна!
Искаме Драматичен театър "Стоян Бъчваров" да бъде пълноценен и уважаван.
Ние, младите хора на Варна, сме готови да приемем каузата на театъра за своя и да се борим за нея.
Искаме след години да водим децата си на Театър, а не да им разказваме, че тук някога е имало театър.
Подкрепяме варненските актьори в техните искания за оставката на интенданта на ТМПЦ и за преосмисляне на сливането на театъра и операта в едно.
Ако милееш за културата, присъедини се към нас!

390 души са потвърдили присъствието си на площада днес следобед.