Митрополит Кирил е бил агент на Държавна сигурност
Митрополит Кирил е бил агент на Държавна сигурност / Дарик Варна, архив

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил e бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата.

57-годишният Кирил Петров Ковачев е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Комисията по досиетата е открила собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, два регистрационни дневника, няколко картона. Намерено е и писмо на Национална служба за защита на конституцията от 9 ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за "Владислав".

Неколкократните ни опити да се свържем с митрополита останаха безуспешни, тъй като мобилният телефон на владиката беше изключен.

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”, показва справка в огласените от комисията списъци.