Михаил Мутафов
Михаил Мутафов / netinfo
70-годишнината на големия Михаил Мутафов и 45-годишната му сценична дейност Варненският драматичен театър ще отбележи на 16 октомври с елегантната комедия „Ретро“ от Александър Галин на режисьора проф. Пламен Марков.
 

Михаил Мутафов
netinfo

Емблематичният актьор на Явор Гърдев и на Варненския театър закръгли 70-те на 4 юли, но тъй като лятото не е активен театрален сезон, събитието бе отложено за 16 октомври, когато ще аплодираме Мутафов в главната роля на ухажвания от няколко дами вдовец в „Ретро“.
 

Михаил Мутафов
netinfo

Михаил Мутафов e роден на 4 юли 1947 г. в  Харманли. Преди да се посвети на театъра, следва 3 години в МЕИ. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1972 г. В периода 1972-1975 г играе в Димитровградския театър "Апостол Карамитев", от 1975 г. е един от най-изявените актьори в състава на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Един от големите актьори на Явор Гърдев, играе във всичките му постановки.
 

Михаил Мутафов
netinfo

Михаил Мутафов е създал на театралната сцена над 100 роли от българската и световната драматургия . На варненска сцена е играл Портос в "Честна мускетарска", Индианецът в "Полет над кукувиче гнездо", Градоначалникът в "Ревизор", Съдията в "Страшният съд", Корабокрушенец от "В открито море", Рали в "Боряна", Папа в "Котка върху нажежен ламаринен покрив", Господ в "Църква за вълци", Фауст в едноименната пиеса, Кейбът в „Страсти под брястовете”, Маркиз дьо Сад в "Марат/Сад", Лорд Бъкингам в „Ричард III” и много други.
 

Михаил Мутафов
netinfo

Снимал е над 30 филма, сред които "Стъклени топчета", "След края на света", "Кладенецът", "Не се обръщай назад", Дзифт”, „Островът”, „Чест”, „Вездесъщият“ и др.
 
Отличаван е с много награди, сред които Първа награда за мъжка роля на Националния преглед на българската драма и театър 1984, Награда Варна 1985 и 1998, Награда Варна 2002 за цялостно творческо присъствие и ролите му в "Бастард", "Рондо", "Хотел. между тоя и оня свят", АСКЕЕР 2002 за поддържаща мъжка роля в "Хотел между тоя и оня свят", АСКЕЕР 2003 за главна мъжка роля в "Марат/Сад", Първа награда от Фестивала на малките театрални форми  Враца 2005 за Туполски в "Пухеният" от Мартин Макдона, Златна роза 2008 за главна мъжка роля за филма „Дзифт”, Награда за главна мъжка роля от Международния фестивал за късометражно кино Брюксел 2014 за филма "Чест".