Малчугани призоваха шофьорите да внимават
Малчугани призоваха шофьорите да внимават / снимки: Дарик Варна

Около 50 ученици от варненското СОУ „Св. Климент Охридски" запалиха свещ в района на Шишковата градинка. По този начин малчуганите изразиха своята съпричастност към загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Малчугани призоваха шофьорите да внимават
netinfo

„Съобщаваме на всички варненци, че всички пътни инциденти трябва да спрат. Всички заедно сме тук за една инициатива - да спрем пътните произшествия", заяви пред Дарик седмокласникът Борис Савов. Той сподели още, че се чувства застрашен по някои улици, които не са обезопасени или няма светофар.

Малчугани призоваха шофьорите да внимават
netinfo

„Искаме да кажем на всички, които карат коли, да внимават повече", бяха думите на петокласничката Нора Станчева.

Малчугани призоваха шофьорите да внимават
netinfo

„Искахме да покажем нашата гражданска позиция", обясни Мариана Пантелеева, педагогически съветник.

Подобна инициатива СОУ „Св. Климент Охридски" организира за първи път. Поводът е Световният ден в памет на жертвите при катастрофи, който се отбелязва от 2005 година през третата неделя на ноември.

Малчугани призоваха шофьорите да внимават
netinfo
През първите 10 месеца на годината по пътищата във Варненско са загинали 25 души, а 649 са ранени, сочи статистика на КАТ. стряскащ е и броя на тежките пътни инциденти - 531 от януари до октомври включително. Последната жертва на войната по пътищата във Варна падна в понеделник - 66-годишен мъж бе прегазен на входа на Терапията и впоследствие почина от травмите.

През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9 000 души, сочи статистиката на НСИ. Ранените при катастрофи са средно по около 10 хиляди всяка година или близо 100 хиляди българи за последното десетилетие са инвалидизирани в различна степен от катастрофи на пътя.