Майката на Лора: Мотивите на съда отнемат правата на пешеходците
Майката на Лора: Мотивите на съда отнемат правата на пешеходците / снимка: pressadaily.bg, Антон Станков

Върховният касационен съд присъди преди дни окончателно 2 години затвор за мъжа, убил 20-годишната Лора на пешеходна пътека във Варна.

Според изготвената по делото експертиза мотористът е помел момичето с близо 90 км/ч. Но според върховните съдии, Лора също е виновна за случилото се, тъй като не се е огледала и не е преценила скоростта на моториста.

„Много мислих, след като прочетох мотивите на присъдата на Върховния касационен съд, но не мога да се съглася с тях". Това коментира пред Нова телевизия майката на момичето Нели Петрова, която от година и половина е депутат от парламентарната група на ГЕРБ.

„Там има знак за пешеходна пътека, знак за ограничение на скоростта от 50 км/ч. Освен това извършителят е признал, че знае, че там има пешеходна пътека. В деня на ПТП той е казал, че е видял как Лора и младежите с нея пресичат. В последствие той се отказа от тези показания, вероятно по съвет на адвокатите си", каза още Нели Петрова.

„В мотивите е изтъкнато дело от 1977 година. Това е преди близо 40 години. Тогава в нашите градове нямаше пистови мотори и нямаше такова движение в градовете", коментира още майката на момичето.

"С тези мотиви съдиите взимат правата на пешеходците. Тези мотиви ще бъдат използвани и за решаването на други дела", смята тя.