/ Община Варна
Ралица Герасимова ще поеме поста зам.-кмет по културата на Община Варна.

Това съобщи на пресконференция кметът Иван Портних. "Досега ресорът бе към заместник-кмета Коста Базитов, на когото благодаря, той ще съсредоточи усилията си върху останалите важни ресори, за които отговаря - здравеопазване,социални дейности и туризъм", допълни той. 

Имаме амбицията да работим активно за нова посока на културния живот във Варна - с развитие на творчески индустрии, с обвързване на културата с иновациите и туризма, с опазване и експониране на историческото наследство.

Кметът на Варна: Рибарско пристанище „Карантината“ става културна сцена

"Всичко това ще донесе добавена стойност на нашия град и развитието му като дестинация за 4 сезона. Предизвикателството е голямо и изисква нова енергия, за която ще разчитам на новия зам.-кмет", каза по време на представянето кметът Иван Портних.

Той припомни, че за първи път три министерства - на иновациите, на туризма и на културата, си сътрудничат с местната власт в лицето на Община Варна за създаване на нов продукт който ще носи добавена стойност на града. 

"Ще изисквам от Ралица Герасимова стратегическо планиране за развитието на културата във Варна по сектори и ясни приоритети; конкретни дейности и срокове за реализирането им, мониторинг и оценка на постигнатите резултати до момента, широко експертно и гражданско участие и прозрачност в управлението на културните процеси", каза още кметът.

Много благодаря на Портних за възможността да работа за любимия си град, каза по време на представянето си Ралица Герасимова. За мен Варна е най-добрият град за живеене в България, който се отличава с изключителна културна история и идентичност.

Наричаме града "морската столица", защото е най-големият град по крайбрежието, но за мен Варна е, и трябва да бъде "културната столица на България" и ще работя в тази посока, каза още новият зам.-кмет.

Ралица Герасимова е културен специалист с над 20 годишен опит в България, САЩ и Хаити. Тя е била преподавател по културна антропология в Университета в Питсбърг, САЩ и ръководител на изследователски проекти от културно естество в България, Балканските страни и САЩ.

Община Варна

Работила е по дългосрочни теренни изследвания в пост-военно Косово и в Хаити, където след земетресението през 2010 г., се занимава активно с хуманитарна дейност в островната държава. През 2016 година се завръща в родината, за да приложи натрупания опит.

Работи като куратор на свободна практика и има реализирани над 20 изложби с български и международни участници. Работи като арт директор на артистично пространство ReBonkers и председател на Сдружение „Таляна“.

Тя есред организаторите на значими проекти като Нощ на музеите и галериите, фестивал БУНА, Ден без автомобили, артистичен квартал Таляна, Европейски дни на културното наследство и други.