/ Община Варна
Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе открит на 25 юни от кмета на Варна Иван Портних, артистичния директор Марио Хосен и директора на Театрално-музикално продуцентския център Даниела Димова.

Фестивалът превръща Варна в привлекателно място за любителите и ценителите на музиката от цял свят и в дестилация за културен туризъм, каза по време на откриването кметът Иван Портних. 

Той посочи, че фестивалът ще отбележи скоро стогодишен юбилей и подчерта приноса на Марио Хосен и Даниела Димова за надграждане на фестивалната програмата. Все повече стават гостите от пет континента, които специално идват във Варна, за да се насладят на хубавата музика и да се запознаят с уникалните забележителности и гостоприемството на местните хора“, каза и маестро Марио Хосен.

По традиция фестивалът започна с Рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, изпълнена от Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, под палката на големия български диригент Иван Кожухаров.

Последва Концерт за тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян, със солист -френският виртуоз Ромен Лельо. Финал бе сложен с Четвърта симфония на Чайковски. ММФ „Варненско лято“ 2023 се реализира с финансовата подкрепа от Община Варна.
 
Пълната програма тук: https://varnasummerfest.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0