Кметът: Държавата саботира изграждането на паркинги около Парка
Кметът: Държавата саботира изграждането на паркинги около Парка / netinfo

Никакво съдействие не получава Община Варна  за изграждането на паркинги около Морската градина, нещо повече – дори направо ни саботира, обяви кметът Иван Портних пред Дарик. От думите му стана ясно, че в Областна администрация нехаят за проблема.

„Още преди месеци отправихме искане до областния управител за предоставяне на държавни терени в кв. „Чайка”, на които да построим паркинги, но все още не сме получили никакъв отговор от неговата администрация”, съобщи Портних.

Той припомни, че РДНСК спря проекта за паркинг със 150 места, който трябваше да бъде изграден тази година. Той щеше да бъде обособен в разделителната ивица на бул. „Княз Борис I”, в участъка между сп. „Акациите“ и Делфинариума. В проекта бяха предвидени и 7 места за автобуси, както и за автомобили на хора с увреждания. Достъпът на пешеходци до ж.к „Чайка“ и Приморски парк трябваше да се случва чрез изградени стълбищни конструкции в съществуващите подлези, а за майките с колички и хората с увреждания - чрез асансьори.

След като от РДНСК се произнесоха, че в разделителната ивица на булеварда не може да се строи паркинг, от кметската администрация са изпратили запитване до областната за подходящи държавни терени на територията на кв. „Чайка” – в близост до Делфинариума и в периферията на Приморски парк. Заради липсата на отговор от страна на губернатора Иван Великов обаче не е стартирало и никакво проектиране.

Междувременно започна строежът на паркинга срещу Морска администрация, където са предвидени общо 170 места за автомобили. Стойността му е 1.5 млн. лв. По-голямата част от парите идват по програма „Джесика”, а останалата част е от общинския бюджет. Общината планира престоят на паркинга да струва 2 лева за първи час и по 1 лев за всеки следващ. Таксата за мотори ще бъде левче. Автобусите ще паркират безплатно.