Как Варна можеше да има площад „Роналд Рейгън“
Как Варна можеше да има площад „Роналд Рейгън“ / DarikNews.bg, архив

Едно от най-популярните места във Варна можеше днес да носи името на Роналд Рейгън. Пространството около кръстовището на булевардите „Княз Борис I” и „Сливница“ официално няма име, въпреки че за варненци то е известно като градината на „Севастопол“.

През 2011 г. тогавашният кмет Кирил Йорданов внася предложение за именуването на района на американския президент. Поводът е 100-годишнината от рождението му, а сред мотивите са приносът му в най-новата история и ролята на американеца за края на Студената война. Сред поддръжниците на идеята е и предшественикът на Кирил Йорданов Христо Кирчев. Въпреки подкрепата на двама кмета идеята пропада, тъй като общинските съветници отхвърлят предложението. А общественото мнение се разделя както се случва и сега заради идеята за паметник на Рейгън в София.

Историята на „Севастопол” или как ханът стана американска закусвалня

Чест му прави на Кирил Йорданов, че въпреки червената поддръжка на изборите, той стана вносител на предложението. БСП обаче започна веднага яростна атака, водена от Борислав Гуцанов, който няма нищо общо с комунистическите идеи, за да ги поддържа и да се прави на обиден, че Рейгън ще бъде почетен. Към БСП се присъединиха и представители на партия  „Нашият град“, като този, който водеше атаката, беше учил в САЩ (бившият общински съветник Валентин Милков- б. ред.). Казах му - „Абе, момче, ако не беше Роналд Рейгън, ти нямаше да видиш САЩ и през крив макарон“. Интересно беше също, че се отметнаха и тези, които първоначално разписаха предложението“, припомня си Христо Кирчев.

Няма да има градинка "Роналд Рейгън"

Бившият кмет на Варна споделя, че не би инициирал нова кампания за кръщаване на улица или булевард на името на американския президент.

В момента във Варна всичко се е комерсиализирало и е настъпило такова робофилство. Бих се радвал, ако във Варна има русофилство, защото това означава, че обичаш един народ заради неговите духовни ценности. Русия е дала много култура, изостанала е, но никой не може да отрече, че е велика държва. Не обичаме Русия заради величието й, но в момента в България Русия се обича заради рублите, които се пращат тук. В България са много малко хората, които са истински русофили. В България има робофили“, смята Кирчев.

Има ли смисъл от „възродителен процес” за Севастопол?

Подемането на кампанията за паметник на Роналд Рейгън в София не е свързана с пристигането на новия американски посланик Ерик Рубин, който декларира, че  ще води борба с руската пропаганда в България. Според Кирчев дипломатът е изключително комуникативен, здраво стъпил на земята и знаещ какво представляват посткомуническите държави, тъй като е бил дипломат в Русия.

На Михаил Горбачов също трябва да му се отдаде почит, тъй като е един от най-великите реформатори на Съветския съюз, смята екскметът на Варна.

„Горбачов в момента е низвергнат, тъй като Русия не е по големите реформи. Те си обичат царизма – дали царят ще бъде червен, дали ще бъде със синя кръв, дали ще бъде наречен демократичен. Това е тяхната система, не ги критикувам – такава си е Русия и така ще си загине като една изоставаща държава. Независимо, че Путин не представлява симпатиите на хора като мен, той поне е решителен. А на днешните западни лидери им липсва решителността на Рейгън“, казва още Кирчев.