Има ли смисъл от „възродителен процес” за Севастопол?
Има ли смисъл от „възродителен процес” за Севастопол? / Дарик Варна

За градинката на пъпа на морската столица от няколко години непрекъснато се говори. Заради мазните дюнерджийници, които вмирисваха пейзажа и затова бяха премахнати. После заради сечта, която също загрози пейзажа, но само за едно лято. Три години по-късно окастрените дървета отново си имат корони. Не съвсем същите като преди, но хвърлят сянка и не стряскат никого.

Предпочитаната за срещи градинка на Севастопол скоро може да се сдобие с ново име. Или, по-скоро с официално име. Затова се говори от няколко месеца. Всъщност това място никога не е било кръщавано. Вероятно името идва от един стар ресторант с името „Севастопол", обясни вчера кметът Кирил Йорданов. След като предложи паркът да носи името на Роналд Рейгън. Мнозина обаче скочиха срещу варианта вместо на „Севастопол", да се срещат на „Рейгън". Градоначалникът пък заяви, че е готов да приеме и обсъди всякакви идеи.

Съществува и се обсъжда и друго предложение. Паркът да носи името на Добри Христов, а предложението е на Музикалното училище, разкри варненският кмет в интервю за сутрешния блок на Дарик Варна. Основанията са две - прочутият български композитор е роден във Варна. Пък и паметник на маестрото има в самата градинка.

С помощта и на слушателите си, Дарик също се включва в обсъжданията. Нашето предложение е паркът да носи името на Стефан Караджа, чийто паметник безмълвно следи случващото се на площада и в градинката. Пък и „Да се срещнем на „Караджата" звучи доста по-приемливо от „Чакам те на „Рейгън".

На „Севастопол" има и една скулптурна композиция - на римската богиня на лова Диана. Засега обаче никой не е събрал кураж да предложи смелата богиня за патрон на градинката.

Дебатът за ново име на парка остава отворен. Както и да се казва обаче паркът на пъпа на Варна, съученици, колеги, приятели и любовници ще продължат да се срещат на „Севастопол". Ако не вярвате, чукнете си среща на площад "Съединение", без да уточните, че имате предвид „Червения площад".