Няма да има градинка Роналд Рейгън
Няма да има градинка Роналд Рейгън / Darik Varna

Градинката „Севастопол” няма да носи името „Роналд Рейгън”. Това стана ясно на заседание на общинската комисия по култура и духовно развитие.

Въпросът за именуването бе повдигнат за втори път, след като Евгения Александрова от „Атака” направи предложение за преразглеждане на решението, което беше взето на предходното заседание на комисията след дълги дебати. Тя определи вкарването на подобно решение за обсъждане на сесия на Общинския съвет като несериозно и смешно. Същата позиция зае и общинският съветник Панко Анчев от групата на БСП. Против повторното гласуване се обяви председателят на комисията Константин Трошев, който подкрепи именуването на заседанието в петък. Анчев коментира, че имената на подобни места не се дават от общински съветници и кметове, а от гражданите. Той допълни, че всякакви опити за налагане на наименование са излишни.

Предложението за именуване на градинката с „Роналд Рейгън”е направено от кмета на града. Мотивът бил навършването на 100 години от рождението на американския президент Рейгън и приносът му за демокрацията.

Членовете на комисията гласуваха още улиците в квартал „Св. Никола” да получат имена. Общинарите приеха предложението на кмета на район „Приморски”. Всички улици в квартала ще носят имена на заслужили варненски архитекти. Целият план е одобрен и от Съюза на архитектите. Общинските съветници поискаха писмено потвърждение за това одобрение, което да бъде представено на следващата общинска сесия.

От комисията гласуваха единодушно и за удостояването на Петко Кирков Киряков-Капитан Петко Войвода със званието „Почетен гражданин на Варна”. Предложението е отправено от кмета на града, а поводът е честването на 115 години от основаването на Варненското тракийско дружество.